Solone grzyby -Iwony
Solone grzyby -Iwony 4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 1 kg grzybów / maślaki /
- 15 dkg soli / dodatkowo 5 dkg do obgotowania /
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić i obgotować w litrze osolonej wody około 5 minut. Wyjąć i osączyć na sicie, ostudzić i układać warstwami w kamiennym garnku, przesypując solą. Powierzchnię grzybów posypać solą, zakryć talerzem i i obciążyć wyparzonym nie kruszącym się kamieniem. Przechowywać w chłodnym miejscu, przed użyciem grzyby należy wymoczyć.
- Szczegóły
- Kategoria: Grzyby marynowane
- Opublikowano: poniedziałek, 04, lipiec 2011 11:55
- Iwona
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane