Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażona sielawa z marynaty

Składniki;

  • 1 kg sielawy
  • ½ szkl mąki
  • ½ szkl oleju
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • ½ szkl octu
  • 2 szkl wody
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:
Sielawę pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i obtoczyć w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
W między czasie obraną pietruszkę i seler obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Zalać je dwiema szklankami wody.
Wrzucić listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz goździki.
Trzymać na małym ogniu i gotować około 20 minut.
Po tym czasie wlać jeszcze ocet i dodać sól  oraz cukier.
Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas zalać marynatą rybę i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *