Składniki;
- 1 kg sielawy
- ½ szkl mąki
- ½ szkl oleju
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- plaster selera
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 goździki
- ½ szkl octu
- 2 szkl wody
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
Sielawę pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i obtoczyć w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
W między czasie obraną pietruszkę i seler obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Zalać je dwiema szklankami wody.
Wrzucić listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz goździki.
Trzymać na małym ogniu i gotować około 20 minut.
Po tym czasie wlać jeszcze ocet i dodać sól oraz cukier.
Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas zalać marynatą rybę i wstawić do lodówki na kilka godzin.