Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka kurczaka po azjatycku z grilla

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek kurczaka

Marynata:

  • ½ szklanki octu ryżowego
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki miodu
  • 1/8 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 3 posiekane drobno dymki
  • 2 łyżki tartego korzenia imbiru
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu.

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Przygotować skrzydełka. Odciąć i usunąć szczytową część skrzydełka. Pozostałe podzielić na połowę przecinając je w stawie łokciowym. W misce zalać tak przygotowane skrzydełka marynatą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 6 godzin, a najlepiej na kilkanaście. Rozgrzać dobrze grill, skrzydełka odsączyć z nadmiaru marynaty. Piec 5 – 8 minut z każdej strony.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *