Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sish kebab

Składniki:


• 1 kg baraniny

Marynata:
• duża szczypta (czubate pół łyżeczki) cynamonu
• duża szczypta kminu (kminu rzymskiego) lub mielonego kminku
• duża szczypta pieprzu jamajskiego (mielone ziele angielskie)
• duża szczypta pieprzu cayenne
• duża szczypta ostrej papryki
• duża szczypta pieprzu tureckiego (ewentualnie chilli)
• duża szczypta tymianku – najlepiej świeżego
• kilka łyżek czosnku przeciśniętego przez praskę (mniej więcej 1 główka)
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 50-75 ml oliwy z oliwek
• sól
• dodatkowo:
• pudełko pomidorków koktajlowych

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wykroić błonki i chrząstki, a następnie pokroić w kostkę o boku około 1,5 – 2cm. Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą, posypać nimi mięso, dodać oliwę z oliwek, czosnek, przecier pomidorowy, oraz sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszać tak, by mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.
Następnie mięso nabijać na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szaszłyków. Pomiędzy kawałki mięsa można nabijać pomidorki koktajlowe.
Piec na grillu węglowym, elektrycznym, lub ułożone na blaszce na najwyższym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposażonego w opiekacz), tuż pod spiralą grill’a, pozostawiając uchylone drzwiczki.
Co parę minut, należy zmieniać stronę przewracając mięso. Cykl pieczenia to mniej więcej 4 razy po 5 min, z każdej strony.
Ewentualnie można również spróbować zrobić kebab na patelni.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *