Siczuańska sałatka z ogórków
Siczuańska sałatka z ogórków4.67 out of 5 based on 117 voters.
Składniki:
- 2 ogórki pokrojone wzdłuż na ósemki o długości 5 cm
- 3 dkg imbiru pokrojonego w „zapałkę”
- 1 oczyszczona z nasion pokrojona w paseczki czerwona paryczka chili
- sól
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- 1,5 łyżki sosu chili
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżeczki cukru
Sposób przyrządzenia:
Ogórki posolić, umieścić na sicie aby obsączyły się z wydzielającego się soku. W międzyczasie zmiksować składniki dresingu. Imbir moczyć przez 30 sekund w lodowato zimnej wodzie, odcedzić. Obsączone ogórki wymieszać z chili, imbirem i przygotowanym dresingiem.
- Szczegóły
- Kategoria: Ogórki
- Opublikowano: sobota, 10, marzec 2012 02:12
- Olga Kmita
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak