Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser w plastrach bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm
  • 2 łyżki oleju
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • płatki chili
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • ulubiony żółty ser pokrojony w słupki
  • listki naci kolendry
  • pokrojona w paseczki papryka marynowana


Sposób przyrządzenia:

wymieszać 2 łyżki oleju, czosnek, płatki chili (ilość wg smaku), ocet balsamiczny i marynatą tą posmarować plastry bakłażana, odłożyć na 90 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć krótko na nim plastry bakłażana, odkładać na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. Na tak przygotowanych plastrach bakłażana ułożyć kilka listków kolendry lub pietruszki oraz grube słupki sera, zwinąć ciasno. Można w każdą porcję wbić wykałaczkę. Podawać lekko schłodzone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *