Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z wołowiny z gorącym dressingiem bekonowym

Składniki:

    (danie dla 4 osób)

    • Polędwica wołowa – 0,5 kg
    • Sól – 1/2 łyżka stołowa
    • Świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżka stołowa
    • Oregano – świeże (1 łyżka stołowa) lub suszone (1/2 łyżki stołowej)
    • Bazylia – świeża (1 łyżka stołowa) lub suszona (1/2 łyżki stołowej)
    • Pietruszka – świeża (1 łyżka stołowa) lub suszona (1/2 łyżki stołowej)
    • Rzymska sałata – 8 szklanek
    • Czerwona papryka – 1 szt.
    • Cebula – 1 szt. (pokrojona w talarki)
    • Dressing:
    • Bekon – 4 paski (usmażony na chrupko; zachowaj tłuszcz)
    • Mąka – 1 łyżka stołowa
    • Woda – ½ szklanki
    • Ocet – ½ szklanki
    • Cukier – 2 łyżki stołowe
    • Sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Dressing: dodaj mąkę do tłuszczu ze smażenia bekonu, podgrzewając mieszaj mąkę, tak, by nie było grud. Dodaj wodę, ocet i cukier, wymieszaj. Gotuj aż do zagęszczenia. Dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie dodaj pokruszony boczek.
    Dopraw stek (sól, pieprz i zioła). Grilluj mięso, paprykę i cebulę około 12 – 15 minut, obróć mięso i piecz kolejne 12-15 minut.
    Pokrój steki i paprykę na ukośne paski, ułóż razem z cebulą na talerzu i polej podgrzanym dressingiem.

    Tom Perini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *