Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z tuńczyka, pomidorków i ogórka

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na sałatkę z tuńczyka, pomidorków i ogórka. Pyszna i lekka przekąska. Polecamy!   
 

Składniki:

  • ½ główki sałaty
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • 1 ogórek
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ogórka dokładnie umyć, gdyż nie będziemy go obierać.
    Pokroić go na plasterki.
    Pomidorki również umyć i przekroić na połówki.
    Koperek drobno posiekać.
    Natomiast sałatę porwać na mniejsze kawałki.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze kawałki.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do salaterki.
    Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą oliwek i sosem sojowym.
    Oprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym sosem polać sałatkę.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *