Jeśli mamy już przygotowane kalmary. To proponujemy przygotować teraz prosty przepis na sos jogurtowy, który idealnie sprawdzi się jajko dodatek do smażonych kalmarów. Przepis zawiera: jogurt naturalny, śmietanę, sok z cytryny i przyprawy.
Składniki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do miseczki przelać jogurt naturalny.Dodać do niego majonez oraz śmietanę.Całość dokładnie wymieszać.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do sosu.Dodać jeszcze sok z cytryny.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Liczba porcji: 4