Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż i chrupiące krewetki

Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na pyszny ryż z chrupiącymi krewetkami. Do wykonania przepisu potrzebujesz: krewetek, ryżu, czosnku, bazylii i białego wina.  
 

Składniki:

  • 20 szt krewetek
  • 100 g ryżu
  • 100 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • spora garść bazylii
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Gdy lekko się przesmażyć dodać krewetki.
    Trzymać na ogniu około 3 minut.
    Po tym czasie zalać je winem i gotować do momentu, aż wino odpruje. 
    Natomiast obraną cebulę posiekać i wrzucić do garnka.
    Dodać ryż i zalać wodą, tak aby ryż był cały nią przykryty.
    Gotować pod przykryciem do miękkości. 
    Wówczas przełożyć go do krewetek.
    Całość wymieszać.
    Dodać jeszcze posiekaną bazylię oraz starty parmezan.
    Przemieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *