Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z makaronu, avocado i krewetek

Składniki:

  • 25 dkg makaronu o ozdobnych kształtach
  • 50 dkg krewetek sałatkowych lub koktajlowych
  • 3 avocado
  • 3 pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego
  • 3 pokrojone w kostkę cebule dymki

Dresing:

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ostry sos do smaku


Sposób przyrządzenia:

W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia posoloną wodę, wrzucić doń krewetki i gotować przez 2 minuty. Oczywiście jeśli zakupione krewetki poddane były fabrycznie obróbce cieplnej czynność tą pomijamy. W tej samej wodzie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przepłukać zimną wodą, obsączyć. Przygotować dresing, wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, ułożyć na salaterce i polać przygotowanym dresingiem. Ozdobić zieleniną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *