Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kolorowymi dodatkami

Składniki:

  • 50 dkg ugotowanego ryżu
  • 3 marchewki
  • 30 dkg zielonego groszku konserwowanego
  • 10 dkg oliwek
  • 4 twarde pomidory
  • 1 papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 2/3 szklanki kukurydzy konserwowanej
  • 20 – 25 dkg tuńczyka w oleju (duże kawałki)
  • 2 parówki drobiowe
  • 20 dkg sera żółtego


Sposób przyrządzenia:

Marchewkę obrać, ugotować tak aby  była chrupiąca. Oliwki po kroić w plastry. Paprykę obrać, oczyścić z nasion. Tuńczyka odsączyć z zalewy, podzielić palcami wzdłuż włókien na kąski. Wszystkie składniki sałatki rozdrobnić wg uznania. W misce wymieszać ryż z pozostałymi składnikami dodając odrobinę oliwy lub jeśli ktoś lubi intensywny smak z zalewą olejową z tuńczyka. Odstawić sałatkę aby się „przegryzła”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *