Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz w ziołowej śmietanie

Składniki:

  • 4 filety z sandacza
  • masło
  • 4 łyżki wywaru rybnego
  • 4 łyżki białego wina
  • 1 szkl. śmietany
  • 4 gałązki pietruszki
  • 4 gałązki trybuli
  • 4 liście estragonu
  • 6 liści bazylii
  • 1 gałązka koperku
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Sandacza pokroić na kawałki, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zalać winem oraz połową wywaru rybnego..
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 10 min.
    W między czasie 2 łyżki wywaru wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia sosu, wówczas dodać posiekane zioła, wymieszać i polać filety sandacza.
    Przed podaniem udekorować gałązkami koperku.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *