Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz duszony z boczniakami

 

Składniki:

 

  • 1 kg filetów z sandacza
  • 30 dkg boczniaków
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Grzyby dokładnie opłukać i osuszyć, pokroić w grube paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać boczniaki, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, trzymać w cieple. Filety z sandacza podzielić na poeszać mąki. Na patelni rozgrzać olej i masło. Porcje ryby obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar. Smażyć 5 minut aż ryba apetycznie  się zarumieni. Porcje ryby wyłożyć na półmisek, obłożyć boczniakami i podawać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *