Sałatka z krewetek i pomidorków z parmezanem
Sałatka z krewetek i pomidorków z parmezanem0 out of 5 based on 0 voters.
A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Sałatka z krewetkami w roli głównej. Pozostałe składniki: pomidorki koktajlowe, musztarda, oliwa z oliwek.
Składniki:
- 250 g krewetek
- 6 pomidorków koktajlowych
- duża garść liści rukoli
- kawałek parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Rukolę opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do dużej miski.Dodać do niej umyte pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.Parmezan zetrzeć na cieniutki plasterki.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą.Gdy lekko się zeszkli dodać krewetki.Razem przesmażyć, aż krewetki się zaróżowią.Wówczas przełożyć je do sałatki.Następnie musztardę wymieszać z olejem z pestek winogron.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Sosem polać sałatkę, przemieszać.Wierzch udekorować paskami parmezanu.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Sałatki
- Opublikowano: czwartek, 30, maj 2019 09:58
- Monia
- Surówki
- Sałatki z kurczakiem
- Sałatki z makaronem
- Sałatki z ryżem
- Sałatki warzywne
- Sałatki z tuńczykiem
- Sałatki owocowe
- Sałatki na zimę
- Winegret
- Dressing
-
Sałatka z buraków i fasoli
-
Sałatka ze słodkiej cebuli Iwony
-
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłka Eweliny
-
Sałatka z korzenia selera i gruszek Patryka
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolą
-
Sałatka warzywno-owocowa z rodzynkami
-
Sałatka z kalarepki, ogórka i jabłka
-
Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem