Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Różyczki brokułów w sosie maślano -cytrynowym

Składniki:

  • 2 szalotki
  • ¼ szkl białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 250 g niesolonego masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 brokuł

Sposób wykonania;
Na patelnie wlać wino, ½ soku z cytryny i wrzucić posiekane szalotki.
Gotować na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje.
Wówczas jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i dodawać kawałki masła, cały czas mieszając (nie doprowadzając  do wrzenia!).
Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i resztą soku z cytryny.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Następnie brokuł zalać 4 litrami osolonego wrzątku i ugotować do miękkości po czym je odcedzić i polać maślanym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *