Różyczki brokułów w sosie maślano -cytrynowym
Różyczki brokułów w sosie maślano -cytrynowym5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 2 szalotki
- ¼ szkl białego wytrawnego wina
- sok z 1 cytryny
- 250 g niesolonego masła
- sól
- biały pieprz
- 1 brokuł
Sposób wykonania;
Na patelnie wlać wino, ½ soku z cytryny i wrzucić posiekane szalotki.
Gotować na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje.
Wówczas jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i dodawać kawałki masła, cały czas mieszając (nie doprowadzając do wrzenia!).
Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i resztą soku z cytryny.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Następnie brokuł zalać 4 litrami osolonego wrzątku i ugotować do miękkości po czym je odcedzić i polać maślanym sosem.
- Szczegóły
- Kategoria: Brokuły
- Opublikowano: wtorek, 25, grudzień 2012 03:15
- Malwina Krysiak
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak