Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowa sałatka z mandarynką

Składniki:

  • 1 ½ szkl. ugotowanego ryżu
  • 15 dag śmietany
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 5 mandarynek
  • 10 dag daktyli
  • jabłko
  • sok z cytryny
  • kieliszek koniaku
  • 2 łyżki konfitury z wiśni

    Sposób wykonania;
    Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały oraz orzechy po czym wymieszać je z ryżem i skrapiamy całość koniakiem.
    Następnie obrane jabłko pokroić w słupki, które skropić sokiem z  cytryny, mandarynki podzielić na cząstki a daktyle w paski.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Przed podaniem udekorować bita śmietaną, wiśniami i konfiturą.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Edyta

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *