Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba zapiekana po grecku

Składniki:

  • 90 dag filetów z dorsza
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • 6 cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szkl posiekanej natki pietruszki
  • 3 pomidory
  • ½ szkl wody
  • ½ łyżeczki octu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • cytryna

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
Wówczas dodać posiekaną natkę pietruszki oraz obrane i posiekane pomidory.
Trzymać na ogniu kolejne 5 minut.
Po tym czasie wlać wodę wymieszaną razem z octem i gotować kolejne 5 minut.
Następnie połowę sosu pomidorowego wylać na dno naczynia żaroodpornego.
Ułożyć filety rybne skropione sokiem z cytryny i oprószone solą oraz pieprzem.
Przykryć je pozostałym sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *