Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rurki z tuńczykiem i pomidorami

 

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 filety anchois
  • kostka sera feta
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe puszki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • pieprz
  • 1 łyżka kaprów
  • 100 ml białego wina
  • 185 g tuńczyka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i pokrojone na kawałki anchois po czym dodać koncentrat pomidorowy, oregano, kapary oraz pieprz.
    Całość wymieszać i wlać wino, trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę.
    Następnie tuńczyka odcedzić i rozgnieść lekko widelcem po czym dodać do sosu.
    Makaron odcedzić i również dodać do sosu.
    Całość lekko przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i kostkami fety.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *