Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z kalmarami i krewetkami

Składniki:

  • ½ kg kalmarów
  • Kilka krewetek
  • 1 łyżka masła
  • 30 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 15 dag sera owczego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta suszonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Posiekaną cebule udusić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać obrane i pokrojone pomidory oraz oczyszczone kalmary.
Całość dusić na małym ogniu do miękkości składników po czym wlać wino oraz bulion i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie wsypać ryż i gotować około 20 minut aż ryż wchłonie cały płyn.
W między czasie krewetki usmażyć na maśle i doprawić je do smaku solą oraz mieloną papryką.
Miękki  ryż przełożyć na talerz, posypać go startym serem oraz posiekaną natką pietruszki a na wierzchu ułożyć krewetki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *