Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszny piernik z dżemem i bakaliami

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
  • łyżeczka sody oczyszczalnej
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 0,5 l płynnego miodu
  • 1 szkl. karmelowego piwa ciemnego
  • łyżeczka mielonych goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 1 szkl. posiekanych bakalii
  • tłuszcz do formy
  • dżem śliwkowy

    Sposób wykonania:

    1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, piwo oraz mąkę wymieszaną  z 2 łyżkami wody.
      Całość dokładnie wymieszać, pod koniec dodając jeszcze korzenie oraz bakalie.
      Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
      Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1 godzinę.
      Po upieczeniu przekroić ciasto na blaty i przełożyć je dżemem.

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *