Składniki:
- 4 szkl. mąki
- łyżeczka sody oczyszczalnej
- ½ kostki masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 6 jajek
- 0,5 l płynnego miodu
- 1 szkl. karmelowego piwa ciemnego
- łyżeczka mielonych goździków
- łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kolendry
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, piwo oraz mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody.
Całość dokładnie wymieszać, pod koniec dodając jeszcze korzenie.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1 godzinę.