Składniki:
- 2 szkl. mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ kostki masła
- jajko
- żółtko
- ½ szkl. cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- łyżka ciemnego rumu
- łyżeczka kakao
- łyżka kwaśnej śmietany
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodać jajko, żółtko, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstałe ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać rum, śmietanę oraz kakao, wymieszać.
Wstawić obie połówki do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie z ciast uformować wałeczki, które zaplatać ze sobą jak warkocz (ciemne z jasnym).
Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.