Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przekąski z indyka Julity

Pyszne, soczyste kawałki z indyka. Idealne do podania jako przekąska. Aby je wykonać będziesz potrzebować: indyka, miodu, musztardy i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • ½ kg piersi z indyka
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5  łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
 

Sposób wykonania:

  1. Indyka dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki, które lekko rozgnieść w dłoni.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego musztardę, miód oraz oliwę z oliwek.
    Wlać jeszcze łyżkę soku z cytryny i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia nabijać kawałki mięsa na patyczki od szaszłyków.
    Grillować je na rozgrzanym ruszcie lub ułożyć na ruszcie w piekarniku i piec około 30 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *