Dziś podajemy przepis na pyszne, domowe kopytka. Aby je wykonać będziesz potrzebować: ziemniaków, mąki pszennej oraz jajka.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- masło do polania
Sposób wykonania:
-
Ziemniaki obrać i przełożyć do garnka.Zalać je osoloną wodą i ugotować do miękkości.Wówczas je odcedzić i rozgnieść na gładkie purre.Następnie dodać do ziemniaków mąkę pszenną oraz wbić jajko.Dodać jeszcze szczyptę soli do smaku.Całość dokładnie wyrobić na gładkie jednolite ciasto.Gotowe ciasto podzielić na mniejsze porcję.Z każdej porcji uformować 2cm wałeczki.Pokroić je na ukośne kawałki.Wrzucić je do wody i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Przed podaniem polać roztopionym masłem.
Liczba porcji: 5