Pyszne, soczyste kawałki z indyka. Idealne do podania jako przekąska. Aby je wykonać będziesz potrzebować: indyka, miodu, musztardy i soku z cytryny.
Składniki:
- ½ kg piersi z indyka
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
-
Indyka dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki, które lekko rozgnieść w dłoni.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego musztardę, miód oraz oliwę z oliwek.Wlać jeszcze łyżkę soku z cytryny i całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia nabijać kawałki mięsa na patyczki od szaszłyków.Grillować je na rozgrzanym ruszcie lub ułożyć na ruszcie w piekarniku i piec około 30 minut.
Liczba porcji: 4