Potrawka ze szpinaku
Potrawka ze szpinaku4.62 out of 5 based on 13 voters.
Składniki:
- ½ kg szpinaku/ może być mrożony /
- 4 jajka
- 1 duża czerstwa bułka
- ½ szklanki mleka
- 5 dkg masła
- 3-4 ząbki czosnku
- tłuszcz
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Szpinak rozmrozić, gotować w niewielkiej ilości osolonej wody około 3-4 minuty, osączyć na sicie, wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z żółtkami i obranym, posiekanym czosnkiem, dodać bułkę, ubitą z białek pianę i szpinak. Doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do foremki, przykryć folią spożywczą i wstawić do kąpieli wodnej na 50 minut. Podawać polane stopionym masłem.
- Szczegóły
- Kategoria: Szpinak
- Opublikowano: wtorek, 22, luty 2011 09:44
- Ilona Stroińska
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak