Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka curry z kurczaka Leszka

Składniki:

  • połowa kurczaka
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,2 l bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietanki  30%
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • mąka

    Wykonanie:
    Połówkę kurczaka podzielić na małe porcje. Posolić, obtoczyć w mące.
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać części kurczaka, posypać przyprawą curry, obsmażyć ze wszystkich stron, przełożyć  do większego garnka.   Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodając posiekany ząbek czosnku. Przełożyć do garnka z kurczakiem. Obrane pieczarki pokroić i przesmażyć, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki.  Przełożyć do garnka z kurczakiem. Dodać bulion, zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 min. Dodać śmietankę, wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.  Podawać z ryżem i surówką z zielonej sałaty. Smacznego.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Leszka Kosmalskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *