Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polewka Joanny

Składniki:

  • 1 l. wody
  • 1 l. kwaśnego mleka (czasami używa się kefir, ale nie polecam)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanka słodkiego mleka
  • sól do smaku, (pieprz)
  • ziemniaki gotowane w mundurkach
  • „gzik”


Sposób przyrządzenia:

Zagotowujemy wodę i do gorącej wlewamy zsiadłe mleko jak na „warzenie” sera, rozbijamy trzepaczką, solimy do smaku (niektórzy pieprzą). Z maki i słodkiego mleka robimy zaklepkę wlewamy do zupy. Po nalaniu na talerze nakładamy w  środek talerza po porcji gziku, dodatkowo podając ziemniaki gotowane koniecznie w łupinach.
Ja polecam też gotowanie polewki be pieprzu i potem można ją jeść na słodko. Przepis nie wygląda apetycznie, ale zupa z takimi dodatkami jest przepyszna.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *