Składniki:
- 1 l. wody
- 1 l. kwaśnego mleka (czasami używa się kefir, ale nie polecam)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanka słodkiego mleka
- sól do smaku, (pieprz)
- ziemniaki gotowane w mundurkach
- „gzik”
Sposób przyrządzenia:
Zagotowujemy wodę i do gorącej wlewamy zsiadłe mleko jak na „warzenie” sera, rozbijamy trzepaczką, solimy do smaku (niektórzy pieprzą). Z maki i słodkiego mleka robimy zaklepkę wlewamy do zupy. Po nalaniu na talerze nakładamy w środek talerza po porcji gziku, dodatkowo podając ziemniaki gotowane koniecznie w łupinach.
Ja polecam też gotowanie polewki be pieprzu i potem można ją jeść na słodko. Przepis nie wygląda apetycznie, ale zupa z takimi dodatkami jest przepyszna.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita