Pleskavica
Pleskavica4.49 out of 5 based on 140 voters.
Danie typowo grillowe z okolic Chorwacji
Składniki:
-
• ½ kilograma mieszanego mięsa do mielenia – wołowiny, wieprzowiny i optymalnie baraniny
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• Kilka łyżeczek oliwy
• łyżeczka natki pietruszki
• ½ łyżeczki tymianku
• ½ łyżeczki oregano
• Łyżeczka czarnego pieprzu
• Łyżeczka ostrej papryki lub ½ łyżeczki chili
• 1 i ½ łyżeczki papryki
• ½ łyżczki sody oczyszczonej (wg mnie opcjonalnie)
-
Mielimy mięso (nie może być za tłuste wiec gotowe mięso mielone się zdecydowanie nie nadaje) wraz z cebulą i czosnkiem, najlepiej na drobnym sitku, dodajemy przyprawy (najlepiej zmiksowane na gładki proszek).
Mięso razem z przyprawami dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin
Formujemy plaskavice na płaskie kotlety o grubości około 1,5 cm
Smarujemy oliwą i pieczemy na grilu po około 5 minut z każdej strony.
Najlepiej podawać z pikantna sałatką oraz dodatkiem Ajvar.
Można również smażyć na tłuszczu – można wtedy obtoczyć delikatnie w mące.
Przepis jest identyczny z Cevapcici tylko różni się ostateczną formą mięsa
- Szczegóły
- Kategoria: Grill
- Opublikowano: wtorek, 08, wrzesień 2009 15:41
- Administrator
- Karkówka z grilla
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z grilla
- Grillowane ziemniaki
- Warzywa z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla
- Burgery z grilla
- Ryby z grilla
- Marynaty na grilla
- Mieszanki do grilla
- Kiełbaski z grilla