Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki z mięsnym farszem

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • sól
  • tłuszcz

    Farsz:

  • 25 dag ugotowanego mięsa
  • 2 jajka
  • cebula
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki ugotować po czym dokładnie je zmielić, wówczas dodać do nich jajka, mąkę oraz sól.
    Dokładnie wyrobić.
    Uformować wałki, które pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść je tworząc placuszki.
    Następnie ugotowane na twardo jajka zemleć razem z mąką oraz cebulą.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Na placuszki z ciasta układać farsz i zawijać.
    Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *