Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza ze szprotami na piwnym cieście

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego piwa
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 2,75 – 3, 25 szklanki mąki

Sposób przyrządzenia:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże.  Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.

Filing
Składniki:

  • 50 dkg obranych ze skóry pomidorów
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 pokrojony w plastry ząbek czosnku
  • szproty lub sardynki w sosie własnym obsączone z zalewy
  • posiekana bazylia
  • 10 dkg tartego ulubionego sera.

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i po minucie smażenia dodać rozdrobnione pomidory i bazylię. Dusić na małym ogniu aż uzyskamy gęstą masę. Na przygotowanym wcześniej spodzie rozłożyć uduszone pomidory i rybki, posypać serami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *