Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 4 marchewki
- 100g selera naciowego
- 2 dymki
- 2 zielone chili
- gałązka kolendry
- 6 łyżek oleju sezamowego
- 500g mrożonych brokułów
- 400ml rosołu drobiowego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól, pieprz
- 200g makaronu sojowego
Sposób przyrządzenia:
Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, pokroić w cienkie paski. Marchewki obrać, także pokroić w cienkie paski. Łodygi selera obrać z włókien, pokroić w małą kostkę. Dymkę ukośnie pokroić w krążki. Chili oczyścić z nasion, pokroić w cienkie krążki. Kolendrę umyć, osuszyć i oberwać listki. W woku rozgrzać 4 łyżki oleju. Brokuły smażyć, mieszając ok. 4 minuty, dodać marchew, smażyć razem z brokułami kolejne 2 minuty. Warzywa podlać rosołem i doprawić sosem sojowym, gotować jeszcze 5 minut i wyjąć z wywaru. Do wywaru w woku po kolei wkładamy paprykę, seler oraz chili. Każdy składnik gotować we wrzącym wywarze po 2 minuty, następnie wyjmować. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dobrze osączyć. Warzywa włożyć z powrotem do wywaru, mieszając podgrzać 3 minuty, skropić resztą oleju, przełożyć do miski, udekorować kolendrą i podać do makaronu.
Przepis nadesłany do konkursu "Wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima