Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z pomidorami, anchois i kaparami

Składniki na ciasto:

 

  • 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka suszonych drożdży (7g)
  •  
  • 150 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

     

    Nadzienie:

  • 250 g obranych pomidorów
  • 250 g mozzarelli pokrojonej na plasterki
  • 6 filetów anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku

 

 

Przygotowanie ciasta:
Drożdże zalać połową ciepłej wody, dokładnie wmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie mąkę wymieszać z solą i dodać do niej drożdże oraz resztę wody.
Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę.
Kulę tą rozwałkować na cienki placek, który przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać ok. 1 minuty.
Z ciasta znów uformować  kulę, którą rozpłaszczyć formując koło rozciągając ciasto na grubość nas satysfakcjonującą.
Zlepić brzegi aby nadzienie nam nie wyciekło.
Ułożyć ciasto na okrągłej blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić ciasto na 10 minut aby trochę odpoczęło.

Następnie ułożyć na cieście rozdrobnione pomidory, potem mozzarellę, anchois a na koniec kapary.
Skropić całość oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 12 minut.
Po tym czasie posypać pizze jeszcze majerankiem i dokończyć pieczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *