Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z grzybami Kingi

Składniki na ciasto:
• 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka suszonych drożdży (7g)
• 150 ml ciepłej wody
• 300 g mąki
• 1 łyżeczka soli

Nadzienie:
• 250 g grzybów
• 3 łyżki oliwy
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz

Przygotowanie ciasta:
Drożdże zalać połową ciepłej wody, dokładnie wmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie mąkę wymieszać z solą i dodać do niej drożdże oraz resztę wody.
Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę.
Kulę tą rozwałkować na cienki placek, który przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać ok. 1 minuty.
Z ciasta znów uformować kulę, którą rozpłaszczyć formując koło rozciągając ciasto na grubość nas satysfakcjonującą.
Zlepić brzegi aby nadzienie nam nie wyciekło.
Ułożyć ciasto na okrągłej blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić ciasto na 10 minut aby trochę odpoczęło.

W między czasie na 1 łyżce rozgrzanej oliwy poddusić pokrojone grzyby, wówczas dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki, wymieszać i ułożyć na ciecie.
Oprószyć całość solą oraz pieprzem i skropić pozostałą oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec ok. 10-20 minut.

Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Kinga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *