Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza Marmara

 

Składniki:

  • 500 g białej mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki drożdży
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ½ szkl. ciepłej wody
  • sos pomidorowy
  • 3 żabki czosnku
  • garść oregano
  • 8 filecików anchois
  • 8 listków bazylii
  • odrobina oliwy

 

 

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem oraz pieprzem.
Następnie wlać oliwę i wyrabiać ciasto dolewając ciepłą wodę aby powstało gładkie elastyczne ciasto.
Wówczas zagniataj je przez 10 minut na stolnicy wysypanej mąką.
Kiedy zacznie odchodzić od reki uformować z niego kulę i włożyć do miski wysmarowanej oliwą.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę aby wyrosło.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części z których uformował dwa placki, które posmarować oliwą oraz sosem pomidorowym.
Następnie posypać posiekanym oregano oraz ząbkami czosnku.
Rozłożyć jeszcze fileciki anchois i posypać bazylią.
Całość skropić odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *