Składniki:
- 500 g białej mąki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki drożdży
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 ½ szkl. ciepłej wody
- sos pomidorowy
- 3 żabki czosnku
- garść oregano
- 8 filecików anchois
- 8 listków bazylii
- odrobina oliwy
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem oraz pieprzem.
Następnie wlać oliwę i wyrabiać ciasto dolewając ciepłą wodę aby powstało gładkie elastyczne ciasto.
Wówczas zagniataj je przez 10 minut na stolnicy wysypanej mąką.
Kiedy zacznie odchodzić od reki uformować z niego kulę i włożyć do miski wysmarowanej oliwą.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę aby wyrosło.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części z których uformował dwa placki, które posmarować oliwą oraz sosem pomidorowym.
Następnie posypać posiekanym oregano oraz ząbkami czosnku.
Rozłożyć jeszcze fileciki anchois i posypać bazylią.
Całość skropić odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut.