Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne pikle z marchwi i papryki

Składniki:

    • 8 ostrych kolorowych papryk o długich strąkach
    • 50 dkg marchewki, obranej i pokrojonej wzdłuż wg uznania
    • 1 cebula pokrojona wzdłużnie na ćwiartki lub ósemki
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 liście laurowe
    • 12 ziaren czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka oregano
    • 2 łyżki soli peklującej
    • cukier, sól do smaku
    • ¼ szklanki oliwy
    • 6 szklanek octu rozcieńczonego do 3 %


    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę umyć, obsuszyć, obciąć końce, wytrząsnąć nasiona. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej paprykę aż skórka zacznie pokrywać się pęcherzami. Dodać cebulę i marchew smażyć razem przez 2 minuty. Wszystkie te przesmażone składniki ułożyć w 4 sterylnych słojach. Do każdego dodać czosnek, liść laurowy, pieprz ziarnisty, część oregano, 1 łyżeczkę soli peklującej. Rozcieńczony ocet doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i  cukrem (pamiętając o dodanej do słoików soli peklującej) Gorącą zalewą zalać słoiki. Dokładnie zamknąć. Pasteryzować przez 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *