Pikantne małże

6552
com_content.article
(Oddano 71 głosów z średnią 4.55 z 5)
Pikantne małże4.55 out of 5 based on 71 voters.



3575547ed9ae8506

Składniki:


    • 50 dkg dużych małży
    • 3 łyżki sosu czosnkowego
    • 3 łyżki sosu chili lub tanasco
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 pory, białe części pokrojone w paseczki
    • 6 łodyg cebuli dymki pokrojonych podobnie jak por
    • 4 łyżki oliwy

    Sposób przyrządzenia:
    Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, otwarte muszle odrzucić jako nie nadające się do spożycia. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać sos sojowy, czosnkowy i chili, smażyć mieszając 30 sekund. Dodać małże, por i dymkę (część zostawić do dekoracji), podlać ¼ szklanki wody, dusić mieszając drewnianą łyżką przez około 3 minuty aż muszle małży się otworzą. Dla pewności kilkakrotnie, intensywnie potrząsnąć patelnią. Odrzucić muszle które się nie otworzyły i podawać posypane resztą cebulki.

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi