Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne gruszki

Składniki:


  • 1 kg dojrzałych, twardych gruszek
  • 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 5 szklanek czerwonego octu winnego
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag miodu
  • ziarna czarnego pieprzu
  • gożdziki
  • ziele angielskie
  • cynamon
  • liście laurowe

Wykonanie:
Gruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i przyprawy, zagotować, odszumować i gotować 5 min. Włożyć gruszki na ok. 30 min. Już miękkie owoce wyjąć i ułożyć w słoikach. Syrop zagotować, aż połowa wyparuje i zgęstnieje. Zalać nim owoce, by były całkowicie przykryte, szczelnie zamknąć słoiki. Odstawić w chłodne miejsce. Rada: Gruszki znakomicie smakują z pieczonym ciemnym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną. Są najsmaczniejsze, kiedy postoją kilka tygodni w piwnicy.
Przepis nadesłałą na II Edycję Konkursu Renata Dusza (rendus)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *