Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z indyka nadziewane suszonymi morelami i śliwkami

Składniki:

  • 2 piersi z indyka
  • 10 dkg suszonych moreli
  • 10 dkg suszonych śliwek bez pestek
  • 2 cebule
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • szklanka ryżu łyżeczka masła

    Sposób przyrządzenia:
    Piersi z indyka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, przekroić wzdłuż, naciąć kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem. Śliwki i morele zalać na moment wrzątkiem i osączyć. Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Morele i śliwki pokroić w grube paski, napełnić kieszeń z piersi, spiąć wykałaczkami i włożyć do cebuli, dodać cynamon. Podlać wodą tak, aby mięso było przykryte i dusić około 30-40 minut. Ugotować ryż na półtwardo, odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim ryż i uprzednio przygotowane piersi indycze, polać wywarem z mięsa. Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić   do piekarnika o temperaturze 150 stopni i piec około 25 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *