Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierożki z owocami, lukrowane

Składniki:

 

  • 30 dkg sera twarogu
  •  

    • 25 dkg margaryny
    • 25 dkg mąki pszennej
    • 8 kwaśnych jabłek

       

      Lukier:

    • białko jajka
    • 25 dkg cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

     

    Sposób przyrządzenia:
    Mąkę, margarynę zmielony ser zagnieść na stolnicy. Tak przygotowane ciasto  włożyć do lodówki na około 30 minut. Umyte, obrane, jabłka kroimy w kostkę. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, na każdy układać jabłka i zlepić pierożki. Piec w mocno nagrzanym piekarniku około 30 minut na złoty kolor. Białko ubić na sztywną pianę dodać cukier i ucierać, aż powstanie gęsta masa. Po pięciu  minutach dodać mąkę ziemniaczaną. Pierożki wyjąć z piekarnika , każdy posmarować lukrem, ułożyć na talerzach podawać gorące.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *