Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z ziemniakami i boczkiem Marcina

 

Składniki:

• 3szkl. maki pszennej
• 1 żółtko
• 1 łyżka oliwy
• sól

Nadzienie:
• 50 dag wędzonego boczku
• 2 kg ziemniaków
• 2 cebule
• sól
• pieprz
• garść posiekanej zieleniny
• ½ szkl. mleka

Sposób wykonania:

  1. Składniki podane na cisto dokładnie wyrobić aby powstało gładkie elastycznie ciasto.
    Następnie boczek oraz cebulę posiekać i zeszklic na rozgrzanym oleju.
    Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku, wówczas dodać mleko, posiekana zieleninę oraz sól i pieprz.
    Dodać jeszcze podsmażony boczek i całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na których rozkładać farsz.
    Ulepić pierogi, które ugotować w osolonej wodzie.
    Przed podaniem polać roztopionym masłem.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Marcina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *