Pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem
Pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem 4.45 out of 5 based on 64 voters.
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 jajko
- woda
Farsz:
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 10 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- 15 dag masła
- 1 łyżeczka Vegety
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Składniki podane na ciasto dokładnie ze sobą wyrobić.
Następnie grzyby namoczyć w wodzie po czym ugotować, odcedzić i zemleć.
W między czasie ziemniaki stłuc na puree,
Cebulę posiekać i podsmażyć razem z grzybami na rozgrzanym maśle, wówczas wymieszać z ziemniakami.
Dodać jeszcze śmietanę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Natomiast ciasto rozwałkować i wykroić z niego kółka na których rozłożyć farsz i zlepić pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie.
- Szczegóły
- Kategoria: Pierogi
- Opublikowano: poniedziałek, 22, listopad 2010 09:00
- Karolina Kijowska