Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem

Ciasto:

 

  • 50 dag mąki
  • 1 jajko
  • woda

 

 

Farsz:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Składniki podane na ciasto dokładnie ze sobą wyrobić.
    Następnie grzyby namoczyć w wodzie po czym ugotować, odcedzić i zemleć.
    W między czasie ziemniaki stłuc na puree,
    Cebulę posiekać i podsmażyć razem z grzybami na rozgrzanym maśle, wówczas wymieszać z ziemniakami.
    Dodać jeszcze śmietanę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Natomiast ciasto rozwałkować i wykroić z niego kółka na których rozłożyć farsz i zlepić pierogi.
    Ugotować w osolonej wodzie.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *