Piernik marchewkowo-bakaliowy
Piernik marchewkowo-bakaliowy4.80 out of 5 based on 180 voters.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 4 szklanki drobno startej marchewki
- po pół szklanki siekanych orzechów i rodzynek
-
W misce wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i goździki. W drugiej misce zmiksować olej z cukrem, cukrem waniliowym i stale ubijając, dodawać kolejno jajka. Gdy masa będzie puszysta – dodawać stopniowo wymieszane suche składniki, potem startą marchewkę i na końcu bakalie. Keksową formę posmarować masłem, posypać bułką tartą. Włożyć do niej ciasto i piec 60-80 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po ostudzeniu piernik owinąć ściereczką i odstawić. Tak ciasto może „leżakować” nawet kilkanaście dni.
Po kilku dniach piernik można przekroić na 2-3 warstwy, przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Magdalenę Pieniążek
- Szczegóły
- Kategoria: Piernik
- Opublikowano: wtorek, 07, kwiecień 2009 08:18
- Magdalena Pieniążek
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy