Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik kawowy z bakaliami

Składniki:

  • 1 ½ szkl. mleka
  • 1 ½ szkl. cukru
  • ½ kostki masła
  • łyżeczka korzeni: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki kawy Inki
  • 2 jajka
  • 2 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka letniego mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ szkl. rodzynek
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:
    Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier, korzenie, kawę i całość mieszając podgrzewać na małym ogniu.
    Gdy składniki się połączą zestawić z ognia do ostygnięcia, wówczas dodać jajka, mąkę, kakao oraz sodę wymieszaną z łyżką mleka.
    Całość dokładnie wymieszać pod koniec dodając jeszcze rodzynki.
    Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *