Składniki:
- 1 ½ szkl. mleka
- 1 ½ szkl. cukru
- ½ kostki masła
- łyżeczka korzeni: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa
- 3 łyżki kawy Inki
- 2 jajka
- 2 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka letniego mleka
- 2 łyżeczki kakao
- cukier puder
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier, korzenie, kawę i całość mieszając podgrzewać na małym ogniu.
Gdy składniki się połączą zestawić z ognia do ostygnięcia, wówczas dodać jajka, mąkę, kakao oraz sodę wymieszaną z łyżką mleka.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.